Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Thais buikspek prik nam pla

Thais buikspek prik nam pla

Ontdek de heerlijke smaken van de Thaise keuken met dit verleidelijke recept. Gepekelde plakjes buikspek met een pittige, aromatische saus en krokante aardappelschijfjes. Dit recept is perfect voor liefhebbers van zowel exotische, kruidige smaken als van de Kamado BBQ. De prik nam pla-saus is een perfecte balans van vissaus, limoensap, knoflook, look, chilipepers en koriander. De combinatie van pittig, zout, zuur en zoet zorgt voor een smaakexplosie bij elke hap.

Ben jij een avontuurlijke (hobby)kok of iemand die graag nieuwe gerechten wilt uitproberen of eerder een liefhebber van de Thaise keuken? Dan zal deze buikspek prik nam pla je zeker bekoren.

Thais buikspek prik nam pla

Ingrediënten voor 4 personen

 

Voor het vlees

  • 1kg buikspek
  • 12g nitrietzout
  • 2g gemberpoeder
  • 2g lookpoeder
  • 1g chilipoeder
  • 2 limoenblaadjes
  • 1/2de stengels citroengras

 

Voor de aardappelen

  • 4 vastkokende aardappelen
  • takje rozemarijn
  • takje tijm
  • 1 teen look
  • 50g boter

 

 

Materiaal

  • skillet
  • scherp mes
  • snijplank
  • vacuumzak
  • vacuummachine
  • palletmesje

 

Techniek

  • Indirect garen & direct grillen
  • garen in de skillet

Voor de groenten

  • 1 komkommer
  • 4 tomaten
  • 1 takje munt
  • 1 bussel koriander
  • 1 rode ui

 

Voor de saus

  • 1 limoen
  • 1 chilipeper
  • 10cl vissaus
  • 1 teentje look
  • 5g koriander

 

 

 

KAMADO

  • Conveggtor
  • Convegtor lifter
  • Grid Lifter
  • RVS rooster
  • Gietijzeren rooster

 

 

 

WERKWIJZE

 

Pekelen van het spek

 

Spek garen

Verwarm je kamado tot een indirecte hitte tussen de 90°C en de 120°C. Plaats een houtblokje (chunk) tussen de kolen en rook je spek tot het een kerntemperatuur van 76-83°C bereikt. Afhankelijk van de dikte zal dit ongeveer 4 tot 6 uur duren. Bij 76°C zal het vlees nog wat bite hebben, terwijl het spek bij 83°C meer uit elkaar zal vallen.

 

 

Tip: ben je meer voor een klassieke pekel gebruik dan enkel het nitriet en zeezout en laat de overige kruiden weg.

Aardappelen

Was de aardappelen grondig en snijd ze in schijven van 3 cm. Zorg ervoor dat ze allemaal even dik zijn zodat ze gelijktijdig garen. Leg ze allemaal naast elkaar in een skillet, voeg net genoeg water toe om ze te bedekken, en voeg zeezout, rozemarijn, tijm en boter toe. Laat ze garen op een indirecte barbecue van 200°C - 250°C. Zodra al het vocht is verdampt en de aardappelen krokant gebakken zijn, zet je de aardappelen even aan de kant om een paar graden af te koelen.

 

 

Voor de groenten

Snijd de komkommer, tomaat en rode ui in een zeer fijne brunoise. Hak de koriander en de munt fijn en meng alles onder elkaar.

Voor de saus

Snijd de chilipeper in fijne schijfjes. Pel de knoflook en plet deze, hak dan samen met de koriander fijn. Voeg de vissaus en het limoensap toe.

 

 

Afwerking

  • Gril het spek tot het krokant is op een gietijzeren rooster en snijd het in schijfjes van 1 cm. Leg het trapsgewijs op een houten plank en garneer met de fijngesneden groentenbrunoise.
  • Besprenkel het geheel met de prik nam pla saus en garneer met enkele blaadjes koriander.
  • Haal de gebakken aardappelen los van het pannetje en schik ze rond het spek. Plaats de schotel in het midden van de tafel zodat iedereen kan nemen wat hij of zij wenst.
 

 

Laat het smaken!

 

Chef Rogier

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.